28 september 2020

Verduurzaming monumentale school Maerlant Lyceum, Den Haag

Af en toe mag je als architect werken aan een van de parels van de historisch bouwkunst. Het Maerlant Lyceum te Den Haag, een gemeentelijk monument, is er één van. Het gebouw, ontworpen door ir. J. Limburg, als het ‘Tweede Gemeentelijk Gymnasium’ is in 1926 gebouwd en  wordt nu nog steeds gebruikt als school. Echter zijn de wensen van het gebruik en de manier van lesgeven veelvuldig veranderd in de loop der jaren. Zo is de school in 1956 uitgebreid met een extra verdieping.

In het kader van het verduurzamen van scholen komen ook de monumentale scholen aan de beurt. Hierin ontstond de vraag naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van de bestaande school zonder dat het monumentaal karakter aangetast werd. Dit resulteerde erin dat alle kozijnen van de school vervangen diende te worden. Een deel van de originele stalen kozijnen is in 1980 vervangen voor aluminium kozijnen. Doordat nu alle kozijnen vervangen worden voor nieuwe stalen kozijnen, ontstaat er weer een samenhangend geheel wat dicht in de buurt komt van de originele uitstraling.

Wij hebben een uitgebreide analyse van de historie van het gebouw gekoppeld aan een documentatie van de bestaande kozijnen en de mutaties die in de loop der jaren hebben plaatsgevonden. Hierna zijn nieuwe geïsoleerde stalen puien geplaatst, met respect voor het gebouw en de historie van de school. Zodat de school weer een deel van de glans van het originele ontwerp terug heeft gekregen.

Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 6 beoordelingen Referenties