4 november 2020

Herbestemming voormalig pand Cello naar 8 woningen

In de architectenwereld is er een steeds grotere opgave wat betreft herontwikkeling of herbestemming. In het geval van herbestemmingsprojecten vindt er een wijziging plaats in de functie van het gebouw (van kantoor naar woningen of van kerk tot supermarkt) en dient het pand getransformeerd te worden zodat het geschikt is voor deze nieuwe functie. In deze projecten staat het bestaande gebouw centraal en dient er bekeken te worden hoe dit opnieuw ingezet kan worden en welke aanpassingen hiervoor nodig zijn (verbouw, sloop, gedeeltelijke nieuwbouw).

Recent zijn wij bezig geweest met het project Fier op Zuid in Den Bosch. Dit project betrof de herbestemming van het pand van Cello, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Omdat de bewoners zouden verhuizen naar een nieuwe locatie kwamen twee identieke woongebouwen uit de jaren ’90 leeg te staan. De gebouwen waren verouderd en niet ingericht als separate woningen, maar met enkele ingrepen op het huidige casco was het mogelijk de gebouwen te transformeren tot acht ruime woningen:

– Bestaande gevelopeningen zijn vergroot of verkleind, afhankelijk van de nieuwe achterliggende functie. Het glas is vervangen en waar nodig zijn nieuwe kozijnen geplaatst.
– Doorbraken tussen de gebouwdelen zijn dichtgezet en de wanden en vloeren zijn ‘losgekoppeld’ zodat er geluidshinder tussen de woningen beperkt zou worden.
– De woningen zijn aan de binnenzijde gestript en hier is een nieuwe indeling voor in de plaats gekomen.
– De tussenwoningen zijn voorzien van een nieuwe uitbouw aan de achterzijde en de hoekwoningen hebben een uitbouw aan de zijkant.
– Alle woningen zijn aan de buitenzijde volledig geïsoleerd en voorzien van stucwerk en steenstrips.

Op deze manier ontstaat er een toekomstbestendig gebouw met een moderne uitstraling. Daarnaast zijn de installaties vervangen, is er rekening gehouden met het plaatsen van zonnepanelen en zijn de kozijnen voorzien van triple glas (HR+++). Door het huidige casco te transformeren ontstaan er ruime, duurzame en moderne woningen midden in een woonwijk, waarbij eveneens sprake is van een historische gelaagdheid. De woningen zijn recent opgeleverd, dus we hopen dat de nieuwe bewoners veel plezier gaan hebben van de herbestemming!

Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 6 beoordelingen Referenties