Hofje Schuytgraaf, Arnhem

Een oud concept naar het heden vertaald

Deze locatie heeft een bijzondere positie binnen de wijk Schuytgraaf te Arnhem. Belangrijke uitgangspunten voor dit ontwerp zijn de vrije ligging, een bijzondere woonvorm en de relatie met het groen. Daarnaast heeft onze opdrachtgever de wens hier een wooncomplex te realiseren voor haar eeuwenoude familiestichting waar gezinnen op een prettige en aangename wijze kunnen wonen in een hofje.

Het hofje is gelegen aan een groene openbare ruimte in het midden van de nieuwe wijk. Dit hofje is een alzijdig gebouw met een uitstraling die enerzijds past bij de architectuur van spoorweggebouwen en anderzijds bij de architectuur van het oude mannenhof. In deze architectuur uit de 17e eeuw zijn de hofjes vaak voorzien van een fraai en rijk vormgegeven poortgebouw of monumentale poort in een symmetrische opzet, geflankeerd door lagere zijvleugels. Boven de poort bevindt zich vaak de regentenkamer, georiënteerd op de stad. De stichter was door oprichting van zo’n hofje ‘voor altijd zichtbaar in de stad’.

Hofje Schuytgraaf, ArnhemHofje Schuytgraaf, ArnhemHofje Schuytgraaf, ArnhemHofje Schuytgraaf, Arnhem

Programma wooncomplex

Het programma van het complex bestaat uit 16 woningen, een studio en een regentenkamer voor de stichter. Het binnenterrein is semi-openbaar en wordt als één grote collectieve tuin door alle woningen gebruikt. De bergingen zijn in het complex weggewerkt en vormen de afscheiding aan noordzijde van het hofje.

Het hofje vormt een architectonische eenheid met herhaalde elementen. Het complex bestaat uit 1-1,5 tot 2 laag met kap, is functioneel en industrieel doch rijk in detail. Door de opzet komt de buitenruimte aan de binnenkant te liggen als een gezamenlijk hof. Het is opgetrokken uit een fraaie baksteen met diverse sprekende sierelementen en een rijke metselwerk detaillering. De uitstraling wijkt licht af van de overige bebouwing rondom, wat verantwoord wordt door de vrije ligging.

Neem contact op
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 6 beoordelingen Referenties