Renovatie Gemeentekantoor, Gennep

Een inspirerende, prikkelende en veilige werkomgeving

Het gemeentekantoor van de gemeente Gennep stamt uit 1994 en is op basis van de huidige staat van onderhoud, met name wat betreft interieur, installaties en meubilair, toe aan een grondige renovatie. Ook vanuit de voorbeeldfunctie en de noodzaak van duurzaamheid is dit gebouw niet meer van deze tijd. Er zijn verschillende sessies gehouden met medewerkers waarin men kon aangeven wat men belangrijk vindt in de nieuwe werkomgeving. Er zijn diverse verbeterpunten genoemd die te maken hebben met het gebouw: meer ruimte voor ontmoeten en samenwerken, meer diversiteit in werk- en vergaderplekken en een beter binnenklimaat.

Door Thomas Architecten is er een vertaling gemaakt van de visie en ambities van de gemeente Gennep naar een nieuwe ruimtelijke en functionele werkomgeving. Het vernieuwde kantoor is nu een open, veilige, gezonde en positieve werkomgeving, waar er verschillende werk- en overlegruimten zijn. Niet alleen om te werken, maar juist ook om elkaar te ontmoeten, te delen en te inspireren. Medewerkers zoeken een plek die op dat moment goed aanvoelt en past bij de activiteiten die verricht moeten worden. Medewerkers werken nu in een setting die creativiteit, ontmoeting en innovatie bevordert, vanuit de overtuiging dat een prettige en inspirerende werkomgeving bijdraagt aan positieve grondhouding en betere prestaties. Kennis wordt makkelijker en meer gedeeld, wat een stimulans geeft aan samenwerken en integraliteit. Bezoekers voelen zich welkom en medewerkers zijn trots op hun nieuwe werkomgeving. Medewerkers voelen zich gewaardeerd, geïnspireerd en gemotiveerd door de omgeving.

Renovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, Gennep

Bouwstenen van een nieuw kantoor

Om dit te bereiken hebben we een analyse gemaakt van gebouw, gemeente en organisatie om zodoende de identiteit en kernwaarden van het gemeentehuis te ontdekken. Deze drie bouwstenen vormen gezamenlijk een visie op het nieuwe gemeentehuis voor Gennep. Het gebouw wordt schoongeveegd, de kwaliteiten van het bestaande gebouw tevoorschijn gehaald en daarin de gewenste functies geplaatst met aandacht voor interne en externe verbindingen.

Er ontstaat een dynamisch en kenmerkend hart waarin ontmoeting wordt gefaciliteerd en dat in sterke verbinding staat met de drie vleugels. Elke vleugel met een eigen karakter en een krachtig element – het ankerpunt – die differentiatie in werkstijlen mogelijk maakt. Vanaf elke plek op de werkvloer is de verbondenheid met de gemeente Gennep voelbaar en reflecteert de kern de verbondenheid van werknemers met de gemeente Gennep.

Renovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, Gennep

Een duurzaam kantoor

Het gebouw is verduurzaamd conform het principe van de trias energetica. De energievraag wordt zoveel mogelijk beperkt door het verduurzamen van de schil. De gevels zijn geïsoleerd en voorzien van nieuwe HR++ beglazing. Als duurzame bron is gekozen voor een all air systeem, waardoor het gemeentekantoor volledig gasloos zal zijn. Dit systeem zorgt voor een optimaal binnenklimaat omdat het snel mee verandert met gebruik, bezetting en weersinvloeden. Vers toegevoerde lucht kan dan al naar gelang de behoefte worden verwarmd of gekoeld. Door gebruik te maken van vraaggestuurde ventilatie wordt het energieverbruik t.b.v. de luchtbehandeling tot het minimale beperkt. Daarnaast kan per vleugel de ventilatie worden afgeschakeld.

Renovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, GennepRenovatie Gemeentekantoor, Gennep

Circulariteit

Bij de sloop van de bestaande inrichting van het gemeentekantoor zijn diverse bouwstoffen vrij gekomen die prima te hergebruiken zijn in het nieuw meubilair of wandafwerkingen. Zo zijn de houten schrootjes van de plafonds verwerkt in nieuwe vaste interieurelementen. Ook zijn de bestaande bureaubladen bekleed met akoestisch absorberend materiaal om zodoende als akoestische scheidingswanden in te zetten. Zijn tafelbladen opnieuw ingezet, tafels voorzien van een nieuwe folie en zijn stalen tafelpoten opnieuw gespoten t.b.v. hergebruik. Ook zijn bestaande kasten voorzien van een nieuw omhulsel en een plantenbak op de bovenzijde. De kenmerkende houten kasten met de deurgrepen zijn zodoende ook weer herkenbaar in het nieuwe interieur.

Neem contact op
Wij scoren gemiddeld een 9,2 op basis van 6 beoordelingen Referenties