Appartementen Koningsoord
Locatie Tilburg
Uitvoering Gerealiseerd in 2023
Woonomgeving|Tilburg

Appartementen Koningsoord

Rondom de monumentale kloostergebouwen van Abdij Koningsoord komt een nieuwe wijk tot bloei waarin traditie, zorg en cultuur hand in hand gaan met comfortabel wonen en genieten van het goede leven. In Koningsoord worden vijf dorpsbuurten gebouwd rondom een nieuw winkelcentrum.

Thomas Architecten heeft in opdracht van GAP2 twee appartementenblokken ontworpen met 68 appartementen en 5 grondgebonden woningen. De drie bouwblokken samen vormen een parkwand aan de noordzijde van het park, het winkelcentrum en het complex Ons Koningsoord. De gevelwanden zijn grotendeels gesloten met op regelmatige afstanden bescheiden doorgangen tussen de blokken onderling. Hierdoor blijven de gebouwen in volume kleiner dan de Abdij Ons Koningsoord.

Deze woningen vormen het meest zichtbare en expressieve deel van de achterliggende woonbuurten. De nieuwbouw van appartementen en grondgebonden woningen hebben een pandsgewijze opzet zodat de schaalgrootte aansluit bij het dorpse karakter. Dit wordt verder versterkt door een mix van stijlelementen met sprongen in bouwvolumes, hoogte van dakkappen tot de materialisering en compositie van gevels en kozijnen en de rijkdom van het metselwerk en de toepassing van verschillende verbanden.. Zodoende ontstaat aan de parkrand van Koningsoord een dorps karakter met een diversiteit aan panden zonder de samenhang van de drie bouwblokken te verliezen. Een statige en representatieve uitstraling met een verwijzing naar het monumentale karakter van de Abdij, maar zonder te concurreren met het kloostergebouw.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Overtuigd?

Benieuwd wat wij als architect voor uw project kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Start project