Gemeentehuis Maashorst
Locatie Uden
Uitvoering Gerealiseerd in 2022
Werkomgeving|Uden

Gemeentehuis Maashorst

Ontmoeting en samenwerking staan centraal

Per  1 januari 2022 is de gemeente Maashorst ontstaan door een fusie van de voormalige gemeenten Landerd en Uden. Dankzij deze fusie ontstond de noodzaak voor een vernieuwd gemeentekantoor waar ontmoeting en samenwerking centraal staan om zodoende ook als één moderne organisatie te opereren. Een open en transparante organisatie met een uitnodigend en toegankelijk karakter voor al haar inwoners. Daarnaast was een grotere raadzaal benodigd voor alle nieuwe raadsleden van de gemeente Maashorst.

 

 

Het nieuwe gemeentehuis dient ruimte te bieden aan samenwerking en ontmoeting. Dit geldt zowel tussen de domeinen onderling, als extern met inwoners, ondernemers en ketenpartners. Het gebouw geeft de medewerkers de ruimte om aan het werk te gaan, maar zorgt ook voor ontspanning en beweging. Zo creëren we rust waar nodig (op de werkhuizen) en levendigheid waar gewenst. Dit komt terug in de zonering: van reuring naar rust en van openbaar naar privé. Heldere zichtlijnen zorgen daarbij voor overzicht en faciliteren ontmoeting.

De verdiepingen zijn volledig gestript en voorzien van een nieuwe werkomgeving. In deze werkvleugels wordt een diversiteit aan werkplekken gerealiseerd. We hebben veel aandacht besteed aan de inrichting van een goede werkplek. Het is voor medewerkers duidelijk waar in stilte of geconcentreerd gewerkt wordt en waar er ruimte is voor gezamenlijke activiteiten. De vormgeving en materialisatie toont de activiteit van de plek: de werkvorm is leesbaar. De werkvloeren zijn opengewerkt waarbij de geluidsbelaste activiteiten juist ingekaderd zijn. Een kort telefoontje, overleggen of brainstormen gebeurt in een afgesloten ruimte. Om dit te realiseren hebben we op elke werkvleugel een middenkern toegevoegd die voor de gewenste afscheiding zorgt (zowel tussen de werkplekken onderling als voor de geluidsbelaste functies). In deze zone liggen de vergaderruimtes en belcellen, maar ook de repro- en opslagfaciliteiten.

Er zijn geen individuele kantoorruimtes. De vleugels worden ingericht conform de ruimte en activiteiten die er plaatsvinden. De werkplekken zijn allen gesitueerd aan de gevel en worden onderbroken door enkele afgesloten concentratiewerkplekken. Zodoende ontstaan er kleine werkgebieden in een dambord patroon (van maximaal 6 tot 8 bureaus) wat zorgt voor rust, geborgenheid en intimiteit. Doordat de werkplekken onderling wel in verbinding staan wordt samenwerking gestimuleerd en is een vleugel ook in de toekomst eenvoudig aangepast en dus flexibel. Elk werkhuis heeft een eigen koffiecorner en vormt daardoor de spil van de werkvleugel. Het is de plek waar collega’s even vluchtig met elkaar de dag doornemen met een kop koffie.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Overtuigd?

Benieuwd wat wij als architect voor uw project kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Start project