Basisschool De Uilenbrink
Locatie Veghel
Uitvoering Gerealiseerd in 2021
Leeromgeving|Veghel

Basisschool De Uilenbrink

Vernieuwbouw van een duurzame school

Sinds enkele jaren hebben de kinderen uit de wijk de Bunders in Veghel weer een ‘nieuwe’ duurzame school. Thomas Architecten heeft een ontwerp gemaakt voor de nieuwe Uilenbrink die bestaat uit een combinatie van renovatie en nieuwbouw. Zodoende zijn de sterke punten van het oude gebouw gecombineerd met de sterke punten van een nieuwbouw school. Een vernieuwbouw dus waar de leerlingen trots op zijn!

Het oude schoolgebouw bestond uit verschillende bouwtijden en is in het verleden een aantal keer uitgebouwd met nieuwe (nood)lokalen. Wij hebben gekozen voor het behoud van de hoofdstructuur uit duurzame overwegingen. Door alleen de ruime en hoge lokalen van de originele bouw uit 1978 te bewaren behouden we ook de unieke ligging van de school, de kleinschaligheid en haar mooie positie aan het water en groen. Uiteraard zijn daken, vloeren en wanden van deze originele bouw volledig verduurzaamd en voorzien van nieuwe afwerkingen.

 

 

Om het volledige programma kwijt te kunnen is een nieuw 2-laags volume tegen het gerevitaliseerde deel geschoven. Zo ontstaat een vernieuwd en compact schoolgebouw. Dankzij de strategische positie van deze nieuwbouw ontstaan er in de nieuwe situatie twee gescheiden schoolpleinen en veel meer speelruimte en natuurlijk groen rondom het schoolgebouw.

Door het vergroten van het speelplein komt er ook ruimte vrij om het halen en brengen van kinderen beter te organiseren. Er is een kiss&ride strook op het terrein van de school gerealiseerd. Deze zone is tijdens halen en brengen opengesteld om de kinderen af te zetten. Buiten deze uren is de kiss&ride zone afgesloten en gebruikt als extra schoolplein voor de kinderen.

Integraal kindcentrum

De Uilenbrink is ontworpen als een compact gebouw, bestaande uit vier bouwdelen. De diverse ruimtes vloeien in elkaar over door de heldere routing met duidelijke zichtlijnen en transparante puien. De ruimtes lopen in elkaar over in het midden van het gebouw. Hier bevindt zich een nieuwe prominente tribunetrap welke de verbinding vormt tussen de verschillende functies: een nieuw creatief hart voor het multifunctioneel centrum dat de onderlinge samenwerking verder zal versterken. Elke bouw heeft daarbij zijn eigen identiteit gekregen. Dit is versterkt door vier sferen die het KDV, de onder-, midden- en bovenbouw onderscheidend en herkenbaar maken. Elke bouw is gekenmerkt door een bepaalde mate van geborgenheid, dynamiek, huiselijkheid en bewegingsvrijheid passend bij de leeftijd van de leerlingen.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Overtuigd?

Benieuwd wat wij als architect voor uw project kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Start project